KORE YEMEKLERİ



Jajangmyeon ile ilgili görsel sonucu



     Jajangmyeon yani siyah fasulye soslu nodul( Kore eritse) aslında Korelilerin severek çokça tükettikleri bir Çin yemeği.



Malzemeler:

-150 gr tavuk lardon (lardons de volaille) yoksa kuzu eti ( yağlı yerinden)

-1 adet patates

-1 adet Kabak

-1 adet kuru soğan

-1 paket jajang sosu

-2 çorba kaşığı sıvı yağ

-1 su bardağı Su

-Taze Kore Noddle yada spagetti makarna

Sosu koyulaştırmak için:

-1 tatlı kaşığı buğday nişastası

-Yarim tatlı kaşığı toz seker

-1 çay bardağı su

Yapılışı:

-Öncelikle patates, kabak ve soğanı soyup yıkayın. Daha sonra küçük küp seklinde doğrayın

-Teflon bir tava  2 çorba kaşığı yağı ısıtın

-ısınan yağın içerisine Tavuk Lardon'u ekleyip kavurun

-Lardonlar kıtır hal alınca patatesi ekleyin ve bir dakika kavurun

-Daha sonra kabak ve soğanı ekleyip kavurmaya devam edin

-Kavrulan sebzelere jajang sosunun yarısını ekleyin ve kavurma işlemine bir kaç dakika daha devam edin

-En son 1 su bardağı su ekleyin ve orta hararetli ateşte üzeri kapalı olarak 10 dakika pişmeye bırakın

-Bir kase içerisinde sosu koyulaştırma  malzemelerini karıştırın ve 10 dakika sonunda sebzelere ekleyip sosunuzun kıvamını koyulaştırın.

-Bir kaç dakika kaynatın ve altını kapatın

-Makarnanıza, hafif tuzlu bol kaynar suda haşlayıp süzün. Pişirme süresi için paketin üzerindeki zaman süresinden faydalanın.

-Makarna süzüldükten sonra bir miktar tabağınıza alin ve sebzeli jajang sosundan ekleyin

-En son üzerine incecik jülyen doğranmış  salatalık(kabuklu kısmı) doğrayıp  ekleyin 
 ve afiyet olsun.

            

                                                             Sade Pilav(Bap)



sade pilav kore ile ilgili görsel sonucu


Malzemeler:
- 2 Su Bardağı Kısa Taneli Pirinç
- 2.5 Su Bardağı Su
- Tuz, (isteğe bağlı)
- Susam Yağı, (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1)Pirinci, akan su berraklaşana kadar bir süzgeç yardımıyla yıkayın. Yıkadığınız pirinci bir kaseye aktarın ve 30 dakika boyunca suda bekletin.

2)Suyunu süzdüğünüz pirinci kapaklı bir tencerede 2.5 su bardağı su ilave ederek yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12 dakika pişirin.

3)Pirinç suyunu çekince ocağın altını kapatın ve tencereyi ocaktan alın. Kapağı kapalı olarak yaklaşık 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Pilavın üzerine biraz susam yağı gezdirebilirsiniz.

                                                    KİMCHİ



kimchi ile ilgili görsel sonucu


Malzemeler:

- 1 Adet Çin Marulu, (yaklaşık 1.4 kg)
- ½ Su Bardağı Deniz Tuzu
- 1 Adet Havuç (Orta Boy), Rendelenmiş
- 2 Adet Yeşil Soğan, Verev kesilmiş
- 1 Adet Cam Kavanoz veya Saklama Kabı

Ezme İçin:

- 5 Diş Sarımsak
- 1 Adet Soğan (Orta Boy), Dörde bölünmüş
- 1 Adet Asya Armudu (Naşi) veya Elma
- 1 Parça Zencefil, (yaklaşık 4cm)
- 2 Tatlı Kaşığı Esmer Şeker
- 1 Çay Bardağı Balık Sosu
- ½ Su Bardağı Kırmızı Pul Biber (Maraş Biberi-Hafif Acı)
- 1 Çay Bardağı Su
- 1 Çay Bardağı Haşlanmış Beyaz Pirin 

Yapılışı:

1)Bir bıçak yardımıyla Çin marulunu uzunlamasına dört parçaya kesin. Her bir parçanın alt kısımlarına (beyaz kısımlarına) yine uzunlamasına olacak şekilde kesikler atın. Ardından bölünmüş tüm marulları tek tek küçük parçalara kesin ve bir süzgece aktarın. Güzelce yıkayıp, suyunu sürdürdükten sonra, yıkadığınız marul yapraklarından bir kısmını derin bir kaseye aktarın ve üzerine bir miktar deniz tuzu serpiştirip, eliniz yardımıyla iyice harmanlayın. Marul yaprakları ve 1/2 su bardağı kadar deniz tuzu bitene dek aynı işlemleri tekrarlayın. Son kez tüm marul yapraklarını iyice karıştırın ve suyunu salması için 1 saat kadar bir kenarda bekletin. Sürenin sonunda suyunu iyice bırakmış olan marul yapraklarını tekrar bir süzgece aktarın ve en az 3 defa olmak üzere, tuzunu atması için ovarak yıkayın. Kimchi için gerekli ezme karışımını hazırlamadan önce, suyunu akıtması için bir kenarda bekletin.

2)Kimchi ezmesini hazırlamak için; 5 diş sarımsağı, dört parçaya bölünmüş soğanı, kabuğunu soyup küçük parçalara kestiğiniz Asya armudu veya elmayı, zencefili, esmer şekeri, balık sosunu, maraş pul biberini, suyu ve önceden haşladığınız beyaz pirinci mutfak robotu veya blendera atın. Karışım yoğun kıvamlı bir ezme haline gelene dek mutfak robotunu çalıştırmayı sürdürün. Hazırladığınız karışımı bir kenarda bekletin.

3)Suyu süzülen marul yapraklarını, rendelenmiş havucu ve verev kesilmiş yeşil soğanları derin bir kasede güzelce karıştırın. Üzerine hazırladığınız ezme karışımını dökün ve tüm malzemeler iyice birbirine karışıp, harmanlanana dek birkaç dakika boyunca eliniz yardımıyla karıştırma işlemini sürdürün. (Karıştırma işlemi sırasında acı biber ezmesinin elinize herhangi bir zarar vermemesi için şeffaf eldiven giymenizi öneririz.)

4)Son olarak hazırladığınız kimchiyi hava geçirmeyen bir saklama kabına veya cam kavanozlara doldurup, ağzını sıkıca kapatın. Kimchiyi yaklaşık 6-8 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra fermantasyon süreci için buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 1 hafta (7 gün) buzdolabında beklettikten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. (Aceleci davranırsanız kimchiyi 3. günün sonunda da yemeye başlayabilirsiniz, ancak en iyi sonucu almak için 7 gün bekletmeniz tavsiye olunur.)


                                                                  Bibimbap


bibimbap ile ilgili görsel sonucu

Malzemeler:

- 1 Su Bardağı Pirinç
- 2 Su Bardağı Su
- 2 Adet Yumurta
- 1 Adet Havuç, Şeritler halinde kesilmiş
- 1 Adet Kabak, Şeritler halinde kesilmiş
- 2 Adet Soğan, İnce dilimlenmiş (yarım ay şeklinde)
- ½ Demet Ispanak , Yıkanmış
- ½ Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
- ½ Yemek Kaşığı Susam Yağı
- 1 Yemek Kaşığı Acı Biber Ezmesi
- 1 Çay Kaşığı Sarımsak Ezmesi
- Tuz

Yapılışı:

1)Bir süzgeç yardımıyla pirinci iyice yıkayın ve suyunu süzdürün. Yıkanmış pirinci bir tencereye aktarın ve üzerine suyu ilave edin. Yüksek ateşte suyu kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Pilav suyunu çektiğinde tencereyi ocaktan alın ve kapağını açmadan demlenmeye bırakın.

2)Ayçiçek yağını  tavada ısıtın. Soğanları, kabakları ve rendelenmiş havuçları ilave edip, yaklaşık 8-10 dakika kavurun. Sebzeleri kavururken 1/2 çay kaşığı kadar tuz ilave edin.

3)Bir tencerede kaynayan suya ıspanakları ilave edin ve 1 dakika haşlayın. Suyunu süzün ve ıspanakların suyunu çıkarmak için eliniz yardımıyla iyice sıkın. Bir kasede sarımsak ezmesi, bir tutam tuz ve biraz susam yağıyla ıspanakları iyice harmanlayın.

4)Kavrulmuş sebzeleri, ıspanağı, acı biber ezmesini ve 1/2 yemek kaşığı susam yağını pilavın üzerine ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Hafifçe yağladığınız bir tavaya yumurtaları kırın ve yumurtaların beyazları pişene kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Son olarak pişen yumurtaları da pilavın üzerine ilave edip, tüm malzemeleri bir kez daha iyice karıştırın. İsteğe bağlı olarak yumurtaları servis tabağına aldığınız pilavın üzerinde de servis edebilirsiniz.
                   

                    Kore Usulü Tatlı Ekmek(Soboro Bbang)


İlgili resim

Malzemeler:

- 3 Su Bardağı Ekmek Unu
- 3 Yemek Kaşığı Esmer Şeker
- 4.5 Çay Kaşığı Kuru Maya
- 1 Su Bardağı Ilık Süt
- 1 Adet Yumurta
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı, Eritilmiş

Üzeri İçin:


- 5 Yemek Kaşığı Tereyağı, Oda sıcaklığında
- ⅓ Su Bardağı Esmer Şeker
- 1 Yemek Kaşığı Yer Fıstığı Ezmesi
- 1 Yemek Kaşığı Bal
- 1 Adet Yumurta Sarısı
- 4.5 Çay Bardağı Un
- 1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu

Yapılışı:

1) Üzeri için, bir kasede tereyağını, şekeri, balı, yumurta sarısını, unu ve kabartma tozunu kırıntı şeklinde bir karışım elde edene dek eliniz yardımıyla karıştırın, Streç film ile sarıp kullanana kadar buzdolabında bekletin.

2)Küçük bir kasede ılık süte kuru mayayı ilave edin. Yaklaşık 5 dakika sütün yüzeyinde kabarcıklar görene dek bir kenarda bekletin.

3)Geniş bir kasede ekmek unu ile şekeri karıştırın. Ardından hazırladığınız mayalı karışımı, yumurtayı ve eritilmiş tereyağını ilave edip, tüm malzemeleri bir kaşık yardımıyla karıştırın. (Eğer hazırladığınız karışımın kıvamı çok yapışkan ise bir miktar ekmek unu ilave edin.) Yumuşak ve elastik bir hamur elde edene dek yaklaşık 10-20 dakika elinizle yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru streç film ile kapatıp, kabarması için 1 saat kadar sıcak bir ortamda dinlendirin.

4)Kabaran hamuru 10 eşit parçaya bölün ve elinizde yuvarlayarak şekillendirin. Hazırladığınız ekmek toplarını yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerini kapatıp, 15 dakika daha dinlendirin. Ardından ekmek hamurlarının üzerine bir fırça yardımıyla bir miktar su sürün. Hazırladığınız kırıntı (crumble) karışımını buzdolabından çıkarın ve ekmeklerin üzerine serpiştirip, 20-30 dakika boyunca tekrar dinlenmeye bırakın.

5).Fırını 180-190 derecede önceden ısıtın. Ekmekleri fırına verin ve ara sıra kontrol ederek yaklaşık 12-14 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

                                     Soya Ezmeli Sebze Çorbası(Doenjang Jjigae)


doenjang jjigae ile ilgili görsel sonucu

Malzemeler:

- 4 Su Bardağı Su
- 2 Çay Kaşığı Balık Tozu
- 2 Çay Kaşığı Sarımsak Ezmesi
- 1 Adet Kabak, Büyük parçalara kesilmiş
- 1 Adet Patates, Büyük parçalara kesilmiş
- 1 Adet Soğan, Küp kesilmiş
- 150 Gram Tofu Peyniri (Sert), Küp kesilmiş
- 2-3 Yemek Kaşığı Soya Ezmesi (Doenjang)
- 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber

Üzeri İçin:

- 1-2 Adet Yeşil Soğan, Dilimlenmiş

Yapılışı:

1)Bir tencereye 4 su bardağı su ile 2 çay kaşığı balık tozunu ilave edip, kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra kabak, patates, soğan ve sarımsak ezmesini tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.

2)Son olarak, önce soya ezmesini, ardından kırmızı pul biberi ve tofu peynirini tencereye ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve yaklaşık 3-5 dakika daha pişirin. Üzerine yeşil soğan dilimleri serpiştirip, sıcakken servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder